Viveste ontziet laagste inkomens bij huurverhoging (2018)

1 mei 2018

Elk jaar mogen corporaties de huur verhogen. Ook Viveste verhoogt op 1 juli 2018 de huren. Voor de huurders met de laagste inkomens is de stijging 1,4%. Dat is even hoog als de inflatie van 2017. Door voor deze inkomensgroep niet de maximale huurverhoging te rekenen, houdt Viveste 70% van de sociale huurwoningen in de gemeente Houten en Wijk bij Duurstede betaalbaar. Ook valt niet meer dan 10% van onze woningen in de vrije sector (huur boven € 710,68). Dat hebben we afgesproken met de gemeenten Houten en Wijk bij Duurstede en de huurdersvertegenwoordiging in de zogenaamde ‘prestatieafspraken’.

Huurders met een relatief hoog inkomen (meer dan € 41.056 per jaar) en een relatief goedkope woning krijgen een huurverhoging van 5,4%.

Van de huur die die wij ontvangen, betalen we het volgende

  • Onderhoud van bestaande woningen (zodat huurprijs en onderhoudsniveau bij elkaar passen en we aan alle wettelijke regels voor onderhoud voldoen);
  • Nieuwbouw van woningen (zodat er voldoende woningen komen waar vraag naar is, nu en in de toekomst);
  • Rente op leningen (die we hebben afgesloten voor onderhoud en nieuwbouw dat we niet van de huuropbrengsten konden betalen);
  • Het energiezuiniger maken van woningen (zodat ook onze toekomstige huurders goed kunnen wonen en we aan alle wettelijke regels voor energiebesparing voldoen);
  • Bedrijfslasten (zoals personeel, kantoor, enzovoort);
  • Verhuurdersheffing (die we aan de overheid moeten betalen).

Elk jaar zoeken wij de balans tussen de huur die huurders kunnen betalen en de inkomsten die wij nodig hebben.

Meer weten en/of bezwaar maken

Elk huishouden is anders en daardoor kan de exacte huurverhoging per huishouden verschillen. Wilt u meer weten over uw huurverhoging? Kijk dan op onze website onder jaarlijkse huurverhoging of op rijksoverheid.nl.

Ook als bezwaar wilt maken tegen de huurverhoging, vindt u op bovengenoemde website informatie daarover. Misschien komt u in aanmerking voor een lagere huurverhoging omdat uw gezins- of inkomenssituatie is gewijzigd. Lees dan vooral of u hiervoor in aanmerking komt en hoe u bezwaar kunt maken.

U hoeft uw nieuwe huur niet aan de Belastingdienst door te geven

Dat doen wij voor u. Heeft u huurtoeslag? Dan ontvangt u begin volgend jaar een herberekening van de Belastingdienst waarin de huurverhoging is verwerkt.  Heeft u vragen over de huurtoeslag? Bel dan naar de Belastingtelefoon: (0800) 0543.

Het service-abonnement staat niet op het huurverhogingsvoorstel

Heeft u een service abonnement afgesloten voor het uitbesteden van uw reparaties? Tel dan nog € 4,85 bij het huurbedrag op.

Belt u gerust als u vragen heeft of meer uitleg wilt

U kunt contact opnemen met onze woonconsulenten. Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.30 – 12.30 uur telefoonnummer 088 – 989 01 23  Wilt u liever een gesprek met ons op kantoor in Houten of Wijk bij Duurstede, maak dan gerust een afspraak.