Veel gestelde vragen de Kiem van Houten

1. Warmtepomp

a) Kan de warmtepomp de vloer naast verwarmen ook koelen?
Ja, de warmtepomp kan de vloer ook koelen. De woning kan iets afgekoeld worden, maar dit is om de temperatuur te laten dalen en niet om de woning af te laten koelen zoals een airconditioning dit doet.

b) Verwarmt de warmtepomp net zoals een CV?
Nee, een warmtepomp verwarmt veel gelijkmatiger dan een CV dat doet. De temperatuur aanpassen duurt ook langer. Een graad hoger of lager zetten duurt minimaal een aantal uren. Het advies is daarom zo min mogelijk de temperatuur aan te passen en deze op één stand te laten.

2. Internet, glasvezel

a) Is er glasvezel aanwezig in de woningen?
Ja, er zijn kabels voor telefoon en internet aangelegd tot in de meterkast van de woning. Er ligt zowel koper als glasvezel.

3. Het appartementencomplex

a) Waar bevindt zich de fietsenstalling?
In het gebouw zijn naast de ingang/trappenhuis twee gemeenschappelijke fietsenbergingen opgenomen. Hierin worden fietsenrekken geplaatst. Deze worden niet genummerd. U kunt dus zelf kiezen in welk rek u de fiets plaatst.

b) Is er ook een plattegrond waarop de huisnummering te vinden is?
Ja, deze plattegronden van de woningen en ook van de verschillende verdiepingen zijn te vinden op de website van Viveste: https://www.viveste.nl/de-kiem-van-houten.

4. Vloer

a) Hoe zijn de vloeren afgewerkt?
De vloer is van beton waar een dekvloer op is aangebracht. In de vloer liggen leidingen en slangen voor de vloerverwarming, hier mag niet in worden geboord.

b) Wat voor soort vloer kan ik laten leggen?
Harde vloerafwerking (PVC, laminaat of parket) mag alleen “zwevend” worden aangebracht. Dit moet dus geheel los van de dekvloer, vrij van muren en kozijnen worden gelegd. Vloertegels zijn daarom niet toegestaan. De isolatie en afwerkvloeren moeten geschikt zijn voor vloerverwarming.

c) Mag ik tegels leggen in de keuken?
Nee, het is niet toegestaan een tegelvloer aan te leggen in verband met geluidsoverlast. Bovendien is het niet mogelijk om deze zwevend te leggen.

d) Zijn er eisen voor het aantal decibel demping van de ondervloer?
Ja, de ondervloer moet minimaal 10 decibel zijn. Advies is om een zo goed mogelijk geluidsisolerende tussenlaag aan te laten brengen.

Let op!: er is weinig ruimte tussen de vloer en de dorpel van de voordeur. Daardoor kunt u beter kiezen om een droogloopmat te plaatsen die net zo breed is als de draaicirkel is van de voordeur. Zo voorkomt u dat een vloer en ondervloer te hoog wordt en de deur niet open kan.

5. Muren

a) Hoe worden de muren opgeleverd?
De muren worden behang-klaar opgeleverd en kunnen met alle soorten behang, muurverf en sierpleister worden afgewerkt. Houdt er wel rekening mee dat de muren nog “werken”. Dat betekent dat ze nog zullen uitzetten en krimpen. Dat kan scheuren veroorzaken in nieuw aangebracht pleister- of sierbehang. Ook behang kan daardoor gaan wijken. Daarom is glasvliesbehang meer geschikt bij nieuwe woningen. Belangrijk is ook om de muren voor te behandelen met voorstrijkmiddel.

b) Mag er geboord worden in de muren en het plafond?
Ja, maar alleen tot maximaal 5 cm in het plafond en liever zo min mogelijk in de muren. U kunt het beste een leidingzoeker gebruiken voordat u gaat boren. Zo voorkomt u dat u per ongeluk boort in een leiding. Kosten die gemaakt worden om dit te repareren zijn namelijk voor de huurder.

c) Kan ik een TV ophangen aan de muur tussen de woon- en slaapkamer?
Ja, maar alleen als u een niet te zware tv ophangt en de juiste schroeven, pluggen en of moeren gebruikt. De wand tussen de woonkamer en slaapkamers zijn namelijk van gasbeton. Dit is een lichte steenachtige muur. Bouwmarkten kunnen u informeren welk bevestigingsmateriaal geschikt zijn voor gasbeton en hoeveel kilo u dan maximaal aan de wand kan ophangen.

6. Verhuizen

a) Kan er gebruik gemaakt worden van een verhuislift?
Of een verhuislift gebruikt kan worden kunt u het beste vragen aan de verhuizer. Zij hebben hier ervaring mee en kunnen u advies geven wat wel en wat niet kan.