Signaleringslijst: geen sociale huurwoningen beschikbaar bij ontruiming

12 juni 2018

Bij Viveste verhuren en onderhouden we woningen. Maar net zo belangrijk: wij doen ons best om huurders zo fijn mogelijk te laten wonen. Waar veel mensen wonen komen we ook wel eens huurders tegen die problemen veroorzaken. Dat is vaak vervelend voor de buren, maar vaak ook voor de persoon zelf. Daarom helpen we zo goed mogelijk alle mensen in zo’n situatie, om ervoor te zorgen dat we een oplossing vinden voor huurder en voor buren. Zo kunnen we jaarlijks vele huisuitzettingen voorkomen.

Signalering

Maar helaas is uitzetting niet altijd te voorkomen. Soms zijn de problemen te groot of is de overtreding te ernstig. Denk bijvoorbeeld aan hennepteelt in de woning, illegale onderverhuur of ernstige overlast voor omwonenden. In zo’n geval starten we een procedure tot ontruiming van de woning.

Om te voorkomen dat een huurder na een ontruiming opnieuw problemen veroorzaakt, maken wij net als de andere woningcorporaties in de regio, gebruik van een signaleringslijst. Een huurder die op deze signaleringslijst staat, kan gedurende een bepaalde periode (één tot vijf jaar) niet reageren op de sociale huurwoningen die worden aangeboden via WoningNet regio Utrecht. De huurder ontvangt altijd een bevestiging wanneer hij of zij op de signaleringslijst komt te staan.

Heldere afspraken

De corporaties in de regio Utrecht hebben afspraken over de signaleringslijst vastgelegd in een protocol. Dit is een document met afspraken over hoe we de signaleringslijst gebruiken. Dit protocol is goedgekeurd door de Autoriteit persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid. Dit betekent dat we zorgvuldig omgaan met uw gegevens en deze gegevens goed beveiligen. Ook staat in het protocol in welke gevallen wij een huurder op de signaleringslijst plaatsen. Dit doen we niet zomaar. Dat doen we alleen maar volgens strenge regels. Daarnaast kan de huurder bezwaar maken tegen de signalering.

Meer weten?

Het volledige protocol is na te lezen op de website van de Autoriteit persoonsgegevens.