Samen met je vrienden/vriendinnen een woning huren?

19 februari 2020

Er is veel vraag naar sociale huurwoningen. Zowel van ouderen, gezinnen als jongeren. Viveste denkt na over alternatieven om zo veel mogelijk mensen aan een passende woning te helpen. Een voorbeeld hiervan is het Friends-contract, waarbij meerdere jongeren samen een woning huren. In Wijk bij Duurstede wordt sinds het voorjaar van 2019 al een woning op deze manier verhuurd. Nu wordt er een appartement op deze wijze te huur aangeboden.

Wat is een Friends-contract?
Het Friends-contract is geïnspireerd op de televisieserie Friends. Hierbij huren een aantal vrienden samen een woning. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer. De woonkamer, keuken en badkamer worden gedeeld. Je bepaalt zelf met wie je een woning deelt. Álle huurders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van de totale huur. Als één van de bewoners gaat verhuizen dan lichten de overige huurders Viveste hierover in en zij zorgen zelf voor een nieuwe huisgenoot. Mocht er tijd zitten tussen het vertrek van één van de huurders en het vinden van een nieuwe huisgenoot, dan zijn de achterblijvers verantwoordelijk voor het betalen van het hele huurbedrag. Voordeel is dat je op zelf woont, maar niet alleen. En je mag zelf bepalen met wie je samen gaat wonen.

Hoe zijn de ervaringen?
In het voorjaar van 2019 heeft Viveste voor het eerst een woning met een Friends-contract verhuurd in Wijk bij Duurstede. Jimi is één van de huurders. Hij huurt deze woning met 2 vrienden. Ze komen allemaal uit Wijk bij Duurstede en kenden elkaar al een jaar of 6. Ze waren met z’n drieën op zoek naar woonruimte. Woonruimte in Utrecht was te duur of mocht niet door drie vrienden gehuurd worden. Toen kwam de woning met het Friends-contract in Wijk bij Duurstede vrij. Daar hebben de vrienden niet lang over na hoeven te denken. Ze wonen er nu met veel plezier. Ze hebben veel in de woning moeten doen, vooral in de tuin. Toch waren ze in twee weken over. In het begin was het wel even wennen, maar nu zitten ze eigenlijk zelden in hun eigen kamer. Het is fijn om je vrienden dicht bij te hebben. Het is zo een mooie geleidelijke overgang van thuis wonen naar helemaal op jezelf. Ze hebben een gezamenlijke rekening waar ze de boodschappen van betalen. Jimi is erg blij dat hij deze tussenstap gemaakt heeft.

Welke woning is nu beschikbaar?
Viveste biedt nu een tweede woning aan met een Friends-contract; Kaupangstraat 102 in Wijk bij Duurstede. De woning kan door vier personen gehuurd worden. De woning is een ruim vijf kamerappartement (100m2) in Wijk bij Duurstede in de wijk de Heul. Het appartement ligt op de vijfde etage, naast de lift. De bruto huur bedraagt € 1.141,76, inclusief servicekosten en warmtekosten. Meer informatie en een plattegrond vind je op de website van Viveste.

Hoe kom ik voor deze woning in aanmerking?
Om voor deze woning in aanmerking te komen moet je een vriendengroep van vier personen zijn en gezamenlijk moeten jullie een inkomen van minimaal € 47.455,00 te hebben en minimaal 21 jaar oud zijn. Als je de woning gaat huren behoud je je inschrijfduur. Meer voorwaarden vind je op de website van Viveste. Je kunt je belangstelling kenbaar maken door een mail te sturen naar info@viveste.nl en noem hierin de namen, adressen en geboortedata van je vriendengroep. Je kunt reageren tot en met 28 februari 2020. Na deze datum worden de intakegesprekken gepland.

Veelgestelde vragen

Daarvoor is van belang het moment waarop u bent gaan huren. Was de huurprijs op het moment dat u ging huren, een vrije sectorhuurprijs, dan woont u nu in een vrije sectorwoning. Was de huurprijs op het moment dat u ging huren een sociale huurprijs, dan blijft dit een sociale huurwoning, ook als u nu een huur betaalt die boven de grens van de vrije sectorwoning komt (per 1 januari 2021 € 752,33). Op de website van de rijkoverheid kunt u eenvoudig vinden of u een vrije sectorhuurwoning heeft. Houdt uw huurcontract bij de hand en ga naar de website van de rijksoverheid.
Nee. Wij moeten net als alle andere woningcorporaties in Nederland voldoen aan strenge passendheidsregels. Hier mogen we niet van afwijken. Tip: stel uw zoekprofiel op WoningNet zo in dat u alleen de woningen te zien krijgt waarvoor u in aanmerking komt.
Wij raden u aan om aangifte te doen bij de politie. Telefoon 0900 88 44. Bent u al uw sleutels kwijtgeraakt? Neem dan contact met ons op om het slot te laten vervangen. De kosten komen voor uw rekening. Dit geldt tevens voor brievenbussloten. Heeft u nog een reservesleutel?  Dan kunt u een sleutelspecialist een sleutel laten bijmaken. De kosten komen voor uw rekening.
De Huurcommissie is een onafhankelijke, landelijke organisatie. De Huurcommissie houdt zich bezig met geschillen tussen huurders en verhuurders. Deze geschillen gaan over de huurprijs, onderhoud en de kosten voor servicediensten en nutsvoorzieningen. Voor meer informatie over de Huurcommissie, klikt u hier.
Huurwoningen krijgen punten voor bijvoorbeeld oppervlakte, energiezuinigheid, aantal kamers, enzovoort. Hoe meer punten, hoe hoger de woningwaardering. Wilt u de waardering van uw woning weten, stuur dan een mail naar info@viveste.nl. In de onderwerpregel zet u ‘Woningwaardering’ en uw adres. Ook de WOZ-waarde van de woning telt mee in de puntentelling. Wilt u meer weten over de WOZ-waarde van uw woning, neem dan contact op met de BSR in Tiel ( www.bsr.nl).
Als u wordt  uitgenodigd voor een gesprek moet u van te voren onderstaande gegevens aanleveren: Algemene gegevens Gegevens over u en uw huidige woning
  • Een uitgebreid uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u nu woont. Bent u huurder van Viveste, dan hoeft u geen uittreksel aan te leveren. Vraag bij uw gemeente om een uittreksel waarin wij de volgende 4 gegevens kunnen terugvinden: o   hoe lang u in uw huidige woonplaats woont o   het aantal personen dat ingeschreven staat op uw adres o   uw adreshistorie o   uw burgerlijke staat.
  • Huurt u nu een woning of een kamer van een andere verhuurder? Dan levert u een verhuurdersverklaring  ingevuld en ondertekend door uw verhuurder in.
  • Woont u in een koopwoning? Dan levert u een hypotheekhoudersverklaring ondertekend door uw bank in.
We beoordelen een verzoek tot inwoning op de volgende voorwaarden:
  • een volledig en juist ingevuld aanvraagformulier samen met de gevraagde documenten
  • de grootte van de woning in relatie tot het aantal personen
  • huurschulden van de aanvrager en/of huurder bij de corporatie
  • een overlastverleden van aanvrager en/of huurder
Bij een eerstelijns familieverwantschap (ouder/kind relatie) verlenen we vrijwel altijd toestemming.