Daarvoor is van belang het moment waarop u bent gaan huren. Was de huurprijs op het moment dat u ging huren, een vrije sectorhuurprijs, dan woont u nu in een vrije sectorwoning. Was de huurprijs op het moment dat u ging huren een sociale huurprijs, dan blijft dit een sociale huurwoning, ook als u nu een huur betaalt die boven de grens van de vrije sectorwoning komt (per 1 januari 2021 € 752,33).
Op de website van de rijkoverheid kunt u eenvoudig vinden of u een vrije sectorhuurwoning heeft. Houdt uw huurcontract bij de hand en ga naar de website van de rijksoverheid.
Mijn inkomen is net te hoog/te laag voor de gewenste woning. Kan Viveste een uitzondering maken?
Nee. Wij moeten net als alle andere woningcorporaties in Nederland voldoen aan strenge passendheidsregels. Hier mogen we niet van afwijken. Tip: stel uw zoekprofiel op WoningNet zo in dat u alleen de woningen te zien krijgt waarvoor u in aanmerking komt.
Mijn sleutels zijn kwijt / gestolen. Wat moet ik doen?
Wij raden u aan om aangifte te doen bij de politie. Telefoon 0900 88 44.
Bent u al uw sleutels kwijtgeraakt? Neem dan contact met ons op om het slot te laten vervangen. De kosten komen voor uw rekening. Dit geldt tevens voor brievenbussloten.
Heeft u nog een reservesleutel? Dan kunt u een sleutelspecialist een sleutel laten bijmaken. De kosten komen voor uw rekening.
Wat doet de Huurcommissie?
De Huurcommissie is een onafhankelijke, landelijke organisatie. De Huurcommissie houdt zich bezig met geschillen tussen huurders en verhuurders. Deze geschillen gaan over de huurprijs, onderhoud en de kosten voor servicediensten en nutsvoorzieningen. Voor meer informatie over de Huurcommissie, klikt u hier.
Wat is de woningwaardering?
Huurwoningen krijgen punten voor bijvoorbeeld oppervlakte, energiezuinigheid, aantal kamers, enzovoort. Hoe meer punten, hoe hoger de woningwaardering. Wilt u de waardering van uw woning weten, stuur dan een mail naar info@viveste.nl. In de onderwerpregel zet u ‘Woningwaardering’ en uw adres.
Ook de WOZ-waarde van de woning telt mee in de puntentelling. Wilt u meer weten over de WOZ-waarde van uw woning, neem dan contact op met de BSR in Tiel ( www.bsr.nl).
Welke gegevens moet ik aanleveren om voor de woning in aanmerking te komen als ik uit genodigd wordt voor een gesprek?
Als u wordt uitgenodigd voor een gesprek moet u van te voren onderstaande gegevens aanleveren:
Algemene gegevens
Een uitgebreid uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u nu woont. Bent u huurder van Viveste, dan hoeft u geen uittreksel aan te leveren. Vraag bij uw gemeente om een uittreksel waarin wij de volgende 4 gegevens kunnen terugvinden:
o hoe lang u in uw huidige woonplaats woont
o het aantal personen dat ingeschreven staat op uw adres
o uw adreshistorie
o uw burgerlijke staat.
Huurt u nu een woning of een kamer van een andere verhuurder? Dan levert u een verhuurdersverklaring ingevuld en ondertekend door uw verhuurder in.
Woont u in een koopwoning? Dan levert u een hypotheekhoudersverklaring ondertekend door uw bank in.
Welke voorwaarden gelden voor toestemming tot inwoning?
We beoordelen een verzoek tot inwoning op de volgende voorwaarden:
een volledig en juist ingevuld aanvraagformulier samen met de gevraagde documenten
de grootte van de woning in relatie tot het aantal personen
huurschulden van de aanvrager en/of huurder bij de corporatie
een overlastverleden van aanvrager en/of huurder
Bij een eerstelijns familieverwantschap (ouder/kind relatie) verlenen we vrijwel altijd toestemming.