Bericht

Viveste mag teruggekochte Koopgarantwoningen verhuren

03 november 2017

Dat is de uitspraak in een zaak die een aantal eigenaren van een Koopgarantwoning en  verenigingen van eigenaren ruim een jaar geleden tegen ons aanspanden. De uitspraak kwam twee weken eerder dan verwacht.

We wilden teruggekochte Koopgarantwoningen gaan verhuren, omdat we ons weer meer willen richten op onze kerntaak: het verhuren van sociale huurwoningen. De nieuwe Woningwet vraagt daar ook om. En omdat we meer kleine en goedkope woningen willen verhuren. Dit past in de woonvisie van de gemeente Houten. Bovendien wegen Koopgarantwoningen door veranderde regels zwaarder op de balans.

De eigenaren stapten naar de rechter, omdat ze vreesden dat hun woning door ons besluit minder waard zou worden. De rechter kondigde hierop een verhuurstop van een jaar af en liet een deskundige eventuele waardedaling onderzoeken. Die onafhankelijke deskundige kwam tot de conclusie dat daarvan geen sprake is. De rechter stelt Viveste nu in het gelijk.

We zullen de 30 woningen die sinds de verhuurstop leegstaan nu zo snel mogelijk te huur aanbieden. Het gaat om woningen in Houten-Castellum en aan Het Spoor. Een aantal woningen aan De Bouw is afgelopen week al via WoningNet te huur aangeboden. Die woningen vormden geen onderdeel in de  bodemprocedure waarin de rechter nu een uitspraak heeft gedaan.