Bericht

Huurders met geldproblemen krijgen vroegtijdige ondersteuning

03 februari 2015

WIL en woningcorporaties starten pilot 'Vroeg eropaf'Woningcorporaties  en Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) gaan vanaf februari op huisbezoek bij huurders met een betalingsachterstand. Op deze manier willen de partijen geldproblemen bij  huurders in de regio Lekstroom eerder signaleren en waar mogelijk oplossen om zo huisuitzettingen te voorkomen. WIL en de woningcorporaties Viveste, Mitros, Lekstede Wonen, Provides, Portaal, Jutphaas Wonen en Woningbouwvereniging Lopik hebben deze samenwerking afgesproken gedurende een pilot van zes maanden. De samenwerking is naar idee van de succesvolle aanpak in Amsterdam: Vroeg Eropaf.

Hoe werkt Vroeg Eropaf?

Als een huurder huurachterstand heeft, gaan een schuldhulpverlener van WIL en een medewerker van de woningcorporatie samen op pad en bieden de huurder in een vroegtijdig stadium hulp. Deze ondersteuning varieert van eenmalige adviezen tot uitgebreidere schuldhulpverleningstrajecten.

Bewezen succes in Amsterdam

De Vroeg Eropaf methode is ontwikkeld in Amsterdam en heeft daar succes: bij de helft van de deelnemende huurders is de huurachterstand na één jaar opgelost. Door vroegtijdig het gesprek aan te gaan met de huurder worden grotere problemen voorkomen en wordt eerder gezocht naar oplossingen. Rob Esser, directeur van WIL, legt uit hoe dit werkt: “Mensen denken vaak als het één maand niet lukt om de huur te betalen: dat los ik nog wel op… Ze realiseren zich niet altijd dat ze dan in de volgende maand twee maanden huur moeten betalen. Is de huur € 500 dan moeten ze dan in één keer € 1.000 betalen. Dat is voor mensen met een uitkering of  een laag salaris soms meer dan ze maandelijks aan inkomsten ontvangen. En voor je het weet, wordt het probleem steeds groter.”  Daarom is soms is ook inzet nodig van maatschappelijk werk om achterliggende problematiek aan te pakken.

Pilot

De samenwerking tussen de zeven woningcorporaties en WIL startte op 1 januari 2015. Zij leggen naar verwachting vanaf februari zo’n 35 huisbezoeken per maand af. Na zes maanden wordt deze pilot geëvalueerd. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van verdere uitbreiding van de aanpak door het betrekken van andere organisaties zoals nutsbedrijven en zorgverzekeraars.

Over WIL

WIL is een uitvoeringsorganisatie op het gebied van Werk, Inkomensondersteuning en Schuldhulpverlening voor de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vianen. Zie ook www.wil-lekstroom.nl.

Terug naar overzicht