Bericht

Betalingsprobleem? Vroeg eropaf!

13 juli 2016

Sommige mensen hebben iedere maand moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een laag inkomen, een financiële tegenvaller of een verkeerd uitgavenpatroon. Soms leidt dit tot een huurachterstand. Viveste wil voorkomen dat deze mensen op straat gezet worden. Dit doet zij met het project Vroeg eropaf.

Hoe werkt Vroeg Eropaf?

Als een huurder huurachterstand heeft, gaan een schuldhulpverlener van WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) en een medewerker van Viveste samen op pad en bieden de huurder in een vroegtijdig stadium hulp. Deze ondersteuning varieert van eenmalige adviezen tot uitgebreidere schuldhulpverleningstrajecten. Viveste hanteert deze aanpak al enkele jaren, maar is blij dat er nu wordt samengewerkt met WIL. Dat geeft de mogelijkheid om gelijk door te pakken bij grotere problemen. Een huurachterstand kan een signaal zijn voor financiële problematiek waar weer diverse oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Daarom is soms is ook inzet nodig van maatschappelijk werk om achterliggende problematiek aan te pakken.

Ontruimingen

In het uiterste geval wordt ontbinding van de huurovereenkomst gevraagd bij de rechter. Het aantal ontruimingen door Viveste ligt al jaren tussen de drie en zes per jaar. Door het strakke beleid is ook het aantal zaken dat bij de deurwaarder terechtkomt verminderd van circa 60 naar 40 in 2015. Het aantal betalingsregelingen met huurders steeg juist van 50 tot 86 in 2015. De totale huurachterstand is afgenomen tot 0,48 procent van de totale jaarhuur.

Terug naar overzicht