Bericht

Omwonenden en winkeliers denken mee over herinrichting het Rond

20 september 2015

Het Rond kan een stuk gezelliger. Daarover is iedereen het eens. Maar hoe dan? Hierover gingen omwonenden, winkeliers en Altera Vastgoed op 15 september met elkaar in gesprek.

Viveste, 'van Houten&co' en gemeente Houten brachten betrokkenen bij elkaar in de Krachtfabriek. Zij vinden het belangrijk dat omwonenden en winkeliers zich mede-eigenaar gaan voelen van “hun” centrale plein. Dat ze het zelf prettig vinden om er te verblijven en ze zich er dan ook mede verantwoordelijk voor voelen. Daarom krijgen ze inspraak bij de plannen.

Architect Jan Willem van der Sman gaf een presentatie van de plannen van Altera Vastgoed, de eigenaar van de meeste winkelpanden in het centrum. Altera gaat de komende jaren het winkelcentrum een facelift geven. Daarbij wordt in samenspraak met gemeente en betrokkenen ook het openbaar gebied verfraaid.

Met omwonenden en winkeliers  werd deze avond vooral gebrainstormd over Het Rond. Van der Sman: “Het moet gezelliger worden, dan blijven bezoekers langer op het plein. Dat is goed voor de beleving en voor de plaatselijke winkeliers, die niet van lege pleinen en winkelstraten houden. Daarom denken we aan meer groen, meer bomen, het concentreren van horeca, een vast ornament (bijvoorbeeld een kiosk of een andere publiekstrekker) en mooiere verlichting.”

Bewoners en winkeliers waren onder de indruk van de presentatie en blij verrast dat het straks zo mooi gaat worden in het centrum van Houten. Ze kwamen ook met aanvullende ideeën over het terugplaatsen van een fontein, het veiliger maken van een kruising van fietspaden achter het gouden huis, het verplaatsbaar maken van een nieuwe  kiosk, een speeltoestel voor kinderen en meer terrassen. Van der Sman: “Al deze elementen zijn met elkaar verweven. Daarom moeten we er nu goed over nadenken met zijn allen. Ouders zitten op terras, kinderen spelen. Er is een mooie waterpartij en zijn mooie bomen. Kortom het nieuwe plein nodigt als we het goed doen uit om vaker en langer te verblijven. En dat is belangrijk voor een vitaal centrum voor Houten”.

Terug naar overzicht