Hoge Schaft

25 tijdelijke eengezinswoningen

In Houten komen nauwelijks eengezinswoningen met een lage huur voor gezinnen vrij. Er is dus een tekort aan deze woningen. Daarnaast is er extra noodzaak omdat het komende jaar ook herenigde gezinnen van statushouders te huisvesten.

Om aan de urgente behoefte aan goedkope eengezinshuurwoningen te voldoen, hebben we samen met de gemeente Houten gezocht naar flexibele huisvestingsoplossingen die snel kunnen worden gerealiseerd. Dit heeft geleid tot een plan om aan de Hoge Schaft (tussen de Albers Pistoriusweg en de spoorlijn) 25 zogenaamde 'Uitkijkwoningen' te plaatsen.

De woningen

De woningen zijn ontwikkeld door Barli BV en Architectenbureau Leenders en hebben de naam 'Uitkijkwoning' gekregen. Ze worden in de fabriek zo gemaakt, dat ze op de bouwplaats eenvoudig in elkaar kunnen worden gezet. Het zijn complete eengezinswoningen van 2 bouwlagen met 3 slaapkamers, een woonkamer, badkamer en een (open) keuken.

De eerste 6 gezinnen kunnen eind oktober hun intrek nemen in het eerste blok met 6 Uitkijkwoningen. Zij hebben op basis van urgentie een woning toegewezen gekregen. De overige twee blokken volgen zo snel mogelijk.

De woningen voldoen aan het Bouwbesluit en blijven 10 jaar staan. Daarna kunnen ze relatief eenvoudig worden verplaatst naar een andere locatie.

All Elektric | verwarmen, ventileren en koken

De woningen worden vanaf de fabriek geleverd met de Ecolution All Elektric oplossing van Inventum. De Houtense leverancier van ventilatie- en warmwatersystemen. De Ecolution All Electric is een energiezuinige oplossing voor ventilatie, warmte en warmwater. De Ecolution warmtepomp verwarmt de woning. Ook zorgt het systeem het hele jaar door voor een energiezuinige ventilatie. De warme uitgaande ventilatielucht wordt (her)gebruikt voor het verwarmen van de centrale verwarming en het tapwater. Omdat er geen gasaansluiting aanwezig is, wordt er elektrisch gekookt.