Houd de berichtgeving en de maatregelen die Viveste treft rondom het Coronavirus (COVID-19) via deze website in de gaten!

Van Groot naar Beter

U merkt dat uw woning eigenlijk steeds groter wordt, slaapkamers staan leeg en het onderhoud van de tuin groeit u ‘boven het hoofd’. U zou best wel kleiner willen wonen, maar weet niet goed wat de mogelijkheden zijn.
Als u een grote woning achterlaat (een woonkamer met minimaal drie slaapkamers) kunt u zelf voorrang krijgen op woningen met één of twee slaapkamers. Deze voorrangsregeling heet: ‘Van Groot naar Beter’.

Wat is ‘Van Groot naar Beter’?

 • Huurders die een woning met minimaal 4 kamers (1 woonkamer en 3 slaapkamers) huren, krijgen voorrang op een sociale huurwoning met maximaal 3 kamers ( 1 woonkamer en 2 slaapkamers).
 • Deze voorrang geldt als u reageert op woningen in WoningNet (www.woningnetregioutrecht.nl).
 • U krijgt niet alleen voorrang op woningen van Viveste, maar ook op sociale huurwoningen in de hele regio Utrecht*.

*De regio Utrecht bestaat uit de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater, De Ronde Venen, Woerden, De Bilt, Bunnik, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de kernen Vianen, Hagestein, Everdingen, Zijderveld en Hoef en Haag in de gemeente Vijfheerenlanden.


Hoe maakt u gebruik van ‘Van Groot naar Beter’?

 • U bent ingeschreven bij Woningnet.
 • U woont in een sociale huurwoning met minimaal 4 kamers (1 woonkamer, 3 slaapkamers).
 • U moet zelf reageren op woningen in Woningnet.
 • Als u één keer per week op WoningNet kijkt, mist u geen woningen.

Controleer goed of uw gegevens op WoningNet goed zijn ingevuld. Vul de juiste gegevens in over de samenstelling van uw huishouden en het verzamelinkomen van uw huishouden.  Let op dat u ook aangeeft hoeveel kamers uw huidige huurwoning heeft!

Van Groot naar Beter geldt alleen als u in Woningnet goed heeft aangegeven hoeveel kamers uw woning heeft. Wanneer u reageert op een woning met maximaal 3 kamers, gaat de voorrang automatisch gelden. Als een andere woningzoekende met dezelfde voorrangsregeling reageert op dezelfde woning, komt de woningzoekende met de langste inschrijftijd bovenaan.

Passend toewijzen en de inkomenstoets

Uw nieuwe woning moet qua huurprijs passen bij uw inkomen. Daarom voeren wij bij iedere verhuring een inkomenstoets uit. Wat als passend wordt beschouwd, ziet u in het overzicht passend toewijzen.

Actueel inkomen
Wanneer mogen wij uitgaan van het actuele inkomen?

 • Wanneer het actuele inkomen aanzienlijk lager is dan op de definitieve of voorlopige aanslag of op de inkomensverklaring staat.
 • Of wanneer er geen inkomensgegevens bekend zijn bij de Belastingdienst (dit staat dan op de inkomensverklaring vermeld). Aanvullend dient u dan de jaaropgave(s) in te leveren.
 • en als het actuele inkomen maximaal € 39.055,- is.

Hoe zit het met de Senioren Voorrangsregeling van Viveste?

De Senioren Voorrangsregeling van Viveste is vervangen voor de regionale voorrangsregeling: ‘Van Groot naar Beter’. De regelingen komen op hetzelfde neer, maar er zijn drie belangrijke wijzigingen:

 • Leeftijd wordt losgelaten, iedereen die een huurwoning met minimaal 4 kamers achterlaat krijgt voorrang op een huurwoning met 2 of 3 kamers.
 • U krijgt voorrang op alle woningen in de regio Utrecht, en niet alleen op de woningen van Viveste.
 • Viveste biedt geen woningen meer aan, huurders zullen zelf moeten reageren op Woningnet. Zodat iedereen een gelijke kans krijgt om te reageren op een woning.

Veelgestelde vragen

Wanneer u de aangeboden woning weigert, dan wordt u alleen eerste kandidaat van de andere woning als die nog niet is aangeboden of wanneer de eerste kandidaat de woning weigert.
U kunt inderdaad alleen reageren op woningen in de regio Utrecht. Wilt u ook in andere regio’s reageren, dan moet u zich voor die regio's apart inschrijven.