Van Groot naar Beter

U merkt dat uw woning eigenlijk te groot wordt, slaapkamers staan leeg, de trap wordt een hindernis en het onderhoud van de tuin groeit u ‘boven het hoofd’. U zou best  kleiner willen wonen, maar weet niet goed wat de mogelijkheden zijn. Als u een grote woning achterlaat (een woonkamer met minimaal drie slaapkamers) kunt u voorrang krijgen op woningen met één of twee slaapkamers. Deze voorrangsregeling heet: ‘Van Groot naar Beter’.

Voorwaarden voor ‘Van Groot naar Beter’

U kunt gebruik maken van de regeling als u aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • U huurt een sociale huurwoning met minimaal 4 kamers (1 woonkamer en 3 slaapkamers) in de regio Utrecht*, en;
  • U zoekt een woning met maximaal drie kamers (1 woonkamer en 2 slaapkamers) via WoningNet regio Utrecht, en;
  • U staat ingeschreven als woningzoekende bij WoningNet regio Utrecht, en;
  • Uw huidige sociale huurwoning komt na uw verhuizing vrij (er blijft dus niemand wonen)

*De regio Utrecht bestaat uit de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater, De Ronde Venen, Woerden, De Bilt, Bunnik, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de kernen Vianen, Hagestein, Everdingen, Zijderveld en Hoef en Haag in de gemeente Vijfheerenlanden.

Hoe maakt u gebruik van ‘Van Groot naar Beter’?

Als u van de Van Groot naar Beter regeling gebruik wilt maken moet u dat vooraf aan ons doorgeven. Wij toetsen vooraf of u aan de voorwaarden voldoet. U hoeft dat maar 1 keer bij ons te melden. Om voorrang aan te vragen stuurt u een e-mail naar verhuur@viveste.nl. U hoeft alleen maar uw naam, adres en registratienummer en geboortedatum door te geven. Vermeld in het onderwerp Aanvraag voorrang Van Groot naar Beter. Bellen mag ook op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur via 088 – 989 01 23. Wij controleren uw recht op voorrang en registreren dit in het systeem van WoningNet. U ontvangt hiervan een bevestiging, of een afwijzing als u niet aan de voorwaarden voldoet.

U kunt zelf reageren op woningen in WoningNet regio Utrecht. Als u één keer per week op WoningNet kijkt, mist u geen woningen. Controleer  of uw gegevens op WoningNet goed zijn ingevuld. Vul de juiste gegevens in over de samenstelling van uw huishouden en het verzamelinkomen van uw huishouden.   Wanneer u reageert op een woning met maximaal 3 kamers, gaat de voorrang automatisch gelden. Als een andere woningzoekende met dezelfde voorrangsregeling reageert op dezelfde woning, komt de woningzoekende met de langste inschrijftijd bovenaan.

Passend toewijzen en de inkomenstoets

Uw nieuwe woning moet qua huurprijs passen bij uw inkomen. Daarom voeren wij bij iedere verhuring een inkomenstoets uit. Wat als passend wordt beschouwd, ziet u in het overzicht passend toewijzen.

Actueel inkomen
Wanneer mogen wij uitgaan van het actuele inkomen?

  • Wanneer het actuele inkomen aanzienlijk lager is dan op de definitieve of voorlopige aanslag of op de inkomensverklaring staat.
  • Of wanneer er geen inkomensgegevens bekend zijn bij de Belastingdienst (dit staat dan op de inkomensverklaring vermeld). Aanvullend dient u dan de jaaropgave(s) in te leveren.
  • en als het actuele inkomen maximaal € 40.024,- is.

Hoe zit het met de Senioren Voorrangsregeling van Viveste?

De Senioren Voorrangsregeling van Viveste is vervangen voor de regionale voorrangsregeling: ‘Van Groot naar Beter’.
De regelingen komen op hetzelfde neer, maar er zijn drie belangrijke wijzigingen:

  • Leeftijd wordt losgelaten, iedereen die een huurwoning met minimaal 4 kamers achterlaat krijgt voorrang op een huurwoning met 2 of 3 kamers.
  • U krijgt voorrang op alle woningen in de regio Utrecht, en niet alleen op de woningen van Viveste.
  • Viveste biedt geen woningen meer aan, huurders zullen zelf moeten reageren op Woningnet. Zodat iedereen een gelijke kans krijgt om te reageren op een woning.

Veelgestelde vragen

Wanneer u de aangeboden woning weigert, dan wordt u alleen eerste kandidaat van de andere woning als die nog niet is aangeboden of wanneer de eerste kandidaat de woning weigert.
U kunt inderdaad alleen reageren op woningen in de regio Utrecht. Wilt u ook in andere regio’s reageren, dan moet u zich voor die regio's apart inschrijven.