Zelf klussen

U wilt uw woning zelf veranderen 

U wilt prettig wonen. In een woning waar u zich lekker voelt. Maak van uw huis daarom een echt thuis! Wij geven u daar graag de ruimte voor. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u daarbij de kwaliteit en veiligheid van de woning in stand houdt. Wij hebben dan ook een ZAV-wijzer opgesteld met regels waaraan u zich bij het klussen moet houden. Deze regels zijn geactualiseerd in januari 2016.

Kleine klus: direct aan de slag

Natuurlijk mag u in uw woning kleine veranderingen aanbrengen zonder vooraf toestemming te vragen. Denk bijvoorbeeld aan het behangen en schilderen van wanden, kozijnen en deuren in de woning. Het plaatsen van een andere kraan of het aanbrengen van een wandcontactdoos. Of andere kleine veranderingen die u zonder noemenswaardige kosten weer kunt  verwijderen.

Als u verhuist beoordelen wij of de verandering goed is uitgevoerd en of deze in de woning kan blijven zitten.

Grote klus: vraag eerst onze toestemming

Voor grotere veranderingen heeft u eerst onze toestemming nodig. Zulke klussen noemen wij Zelf Aangebrachte Veranderingen: ZAV’s. U vraagt toestemming aan met het ZAV-aanvraagformulier. U voorkomt daarmee dat u de verandering later weer ongedaan moet maken.

Een van onze opzichters behandelt uw aanvraag. In de regel hoort u binnen 2 weken van ons of u toestemming krijgt of niet. En of de verandering mag blijven zitten als u verhuist.

Brengt u toch zonder onze toestemming veranderingen aan, dan loopt u het risico dat u deze op eigen kosten moet verwijderen. Dat zou zonde zijn van uw investering.

Voorwaarden en afspraken

Veranderingen mogen nooit uw veiligheid of die van omwonenden in gevaar brengen. De verandering moet veilig en verantwoord worden aangebracht. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de verandering en eventuele vervanging. De verandering moet altijd voldoen aan de (veiligheids)eisen van onder andere de gemeente, brandweer en nutsbedrijven. U bent zelf verantwoordelijk voor de kosten, de risico’s en eventuele extra verzekeringen.

Verhuizen en vergoeding

Als u zich heeft gehouden aan alle voorwaarden kunt u de verandering(en) in sommige gevallen overdragen aan een volgende huurder. En in een aantal gevallen krijgt u een vergoeding bij verhuizing. U leest in de ZAV-wijzer de voorwaarden per verandering.

Advies nodig?

Heeft u nog vragen of wilt u (bouwkundig) advies? Neem gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen zelf klussen

Veelgestelde vragen zelf klussen

 • Waarop wordt een aanvraag voor een zelf aan te brengen verandering beoordeeld?

  Wij toetsen elke aanvraag in elk geval op de volgende criteria:

  • De veiligheid van de woning moet gewaarborgd blijven
  • Er moeten deugdelijke materialen worden gebruikt
  • De verandering moet voldoen aan de eisen en voorschriften van de overheid
  • De verandering mag niet leiden tot overlast, schade of gevaar voor uzelf of omwonenden
  • Eventuele onderhoudsgevoelige onderdelen moeten goed bereikbaar zijn en blijven
  • De verandering mag niet schadelijk zijn voor de woning of het woongebouw
  • De verhuurbaarheid en de waarde van de woning en naastgelegen woningen mogen door de verandering niet afnemen.
 • Mag ik de verandering ter overname aanbieden?

  Een verandering aan de woning zelf (onroerende zaken) mag u niet aan een volgende huurder ter overname aanbieden.

  Roerende zaken, zoals tapijt of gordijnen, kunt u wel ter overname aanbieden.

 • Mag ik een zelf aangebrachte verandering meenemen?

  Ja - als dat mogelijk is - mag u de verandering meenemen. In dat geval moet u voor de nieuwe bewoner een voorziening achterlaten die minimaal gelijk is aan de standaard van vóór de verandering.

  Een aantal veranderingen moet in de woning blijven zitten, zoals een dakraam of een dakkapel. U hoort dat van ons bij de toestemming.

 • Mag ik een zelf aangebrachte verandering in de woning achterlaten?

  Dat mag alleen als u daarvoor onze toestemming heeft en de verandering in goede staat is. Is dat niet het geval, dan moet u de verandering ongedaan maken.

 • Wie is verantwoordelijk voor een zelf aangebrachte verandering?

  De zelf aangebrachte verandering is uw eigendom. Dus het onderhoud en het afsluiten van een verzekering is uw eigen verantwoordelijkheid.

 • Ik wil laminaat leggen in mijn nieuwe woning. Moet ik Viveste hiervoor om toestemming vragen?

  Ja. Voor het leggen van laminaat heeft u onze toestemming nodig. U krijgt binnen 2 weken een reactie. Bij verhuizing naar een woning van Viveste kan het voorkomen dat die tijd voor u net te lang is. Als u zorgt voor een geluidwerende ondervloer waardoor het geluid niet boven de 10dB komt, mag u dan alvast aan de gang. Blijkt de vloer later geluidsoverlast te veroorzaken, dan moet u hem weer verwijderen.