Hulp met energie besparen

7 november 2022

De energierekening is fors hoger voor veel mensen. Dit merken veel bewoners in hun portemonnee. Viveste kan de energierekening niet verlagen, net zoals we uw boodschappen niet goedkoper kunnen maken. We begrijpen de zorgen van bewoners. Daarom bieden we op verschillende manieren hulp.

1. Energietoeslag voor lage inkomens

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u een energietoeslag aanvragen. Met de toeslag van €1300,00 (per huishouden) kunt u de hoge energiekosten betalen. U heeft hier recht op als u:

  • minder verdient dan €1.310,05 (alleenstaande) of €1.871,50 (samenwonend) netto per maand. U moet de toeslag zelf aanvragen.
  • een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt. Als u zo’n uitkering ontvangt, dan krijgt u de energietoeslag automatisch van uw gemeente

Voor het aanvragen van de toeslag en meer informatie over uw gemeente, kijkt u hier:

2. Energie besparen met kleinere ingrepen

U kunt zelf al met kleine ingrepen energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips. Hieronder geven we u de beste tips.

Lees alle 24 tips hier of op de website van Milieucentraal.

Daarnaast is het te overwegen de temperatuur van de cv-ketel lager te zetten. De cv-ketel staat ingesteld op een bepaalde temperatuur. Vaak is dat 80 graden. Met zo’n hoge tempratuur werkt de hr-ketel minder zuinig. Dan blijft uw woning ook wel warm met een cv-temperatuur van 60.
Zo hoeft het verwarmingswater niet zo heet te worden. Daardoor kan de hr-ketel zuiniger branden en bespaart u op gas.
Als het buiten heel koud is, kunt u hem tijdelijk op 70 of 80 graden zetten als het niet warm genoeg wordt in huis. Hier vindt u eenvoudige instructies voor uw cv-ketel merk: zetmop60. Let op: u doet dit op eigen verantwoordelijkheid.

3. Energiecoaches voor persoonlijk advies

Viveste werkt samen met EnergieRijk Houten en het Energieloket in Wijk bij Duurstede. Hier werken energiecoaches die bewoners helpen met makkelijke oplossingen om energie te besparen.

EnergieRijk Houten: energiecoaches Ad, Ardy, Frans, Fred, Hans, Henk, Mick en Yasser geven persoonlijk advies.

In Houten geven de energiebespaarcoaches van EnergieRijk Houten persoonlijk advies aan huurders van Viveste. In een gesprek geven zij tips en adviezen op maat om het energieverbruik te verminderen.

In Wijk bij Duurstede werken bij samen met het Energieloket. Energiecoaches Inez, Wim, Ernest, Willem, Egbert en Sarida geven gratis tips en adviezen bij huurders thuis om energie te besparen.
In het Huis van de Wijk ‘Heul Gezellig’ op Birkastraat 25, is elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur een inloop. Hier kunt u terecht voor vragen aan het Energieloket. U kunt hier ook een energiegesprek bij u thuis inplannen.

Wilt u een energiegesprek op maat, met een energiecoach van EnergieRijk Houten of het Energieloket Wijk bij Duurstede? Dat kan! Meld u zich aan:

4. Maatregelen van de landelijke overheid

In november en december 2022 krijgt elk huishouden een energiecompensatie van €380,00 (twee keer €190,00), die automatisch wordt uitgekeerd via uw energieleverancier.
Er komt een tijdelijk maximumtarief vanaf 1 januari 2023 voor het normaal gebruik van gas en elektra. Gebruik je meer? Dan betaal je een hoger tarief. Meer informatie?
Kijk op de website van de Rijksoverheid.

5. Hulp bij geldzorgen

Heeft u financiële zorgen? Of heeft u problemen om iedere maand rond te komen? Dan is het goed om te weten dat we samenwerken met organisaties in Wijk bij Duurstede en Houten die u kunnen helpen.

6. Komt u als bewoner in de problemen met het betalen van de huur

Neem zo snel mogelijk contact met ons op (telefoonnummer 088 989 01 23). We bekijken dan uw situatie en zoeken samen naar een oplossing.

7. Zonnenpanelen en zonnestroom

Viveste Biedt haar huurders aan om voor zonnestroom te kiezen. Zowel voor huurders in een eengezinswoning (‘eigen’ dak) als voor huurders in een appartement (gezamenlijk dak). Iedereen kan meedoen. Meer informatie? Klik hier

8. Verduurzaming woningen

Een lager energieverbruik is nu belangrijker dan ooit. Daarom gaan we sneller de minder goed geïsoleerde woningen verduurzamen. Dit kost tijd en kan helaas niet voor al onze woningen op hetzelfde moment uitgevoerd worden.

Viveste verduurzaamt haar woningen op 4 manieren en momenten:
1) Renovaties
2) Planmatig onderhoud
3) Als een woning vrijkomt voor een nieuwe huurder
4) Via kleine aanpassingen
Voor 2026 hebben we al onze E, F, en G label woningen verduurzaamd. Als eerste pakken we de woningen met F en G label aan, daarna E en daarna D.