Gemeente Wijk bij Duurstede en Viveste zetten handtekening voor ruiling gronden

9 november 2020

Nieuwe woningen aan de Karel de Grotestraat stap dichterbij


Wethouder Hans Marchal en directeur-bestuurder Batian Nieuwerth hebben afgesproken om grond in Wijk bij Duurstede te ruilen. Het gaat om grond in de hoek tussen de Karel  de Grotestraat en de Steenstraat. De gemeente en Viveste krijgen door de ruil allebei een aaneengesloten gebied. De gemeente en Viveste gaan daarna aan de slag met het maken van plannen. Elk op hun eigen stuk grond.

Wie bezit straks welke grond en de gebouwen die erop staan?
Na de ruil is Viveste eigenaar van het gebouw waar vroeger de bibliotheek in zat. Viveste was al eigenaar van haar eigen kantoor. De gemeente is na de ruil eigenaar van het gebouw waar vroeger het postkantoor in zat. Voor de grondruil, bezat Viveste dat voor de helft. Bij de gebouwen hoort ook de grond eronder en er omheen.

De Provincie helpt om de gemeente en Viveste uit de impasse te halen
Viveste en gemeente kwamen financieel niet uit een ruil van de grond,’ zegt wethouder Hans Marchal. ‘We bleven allebei met te grote financiële tekorten zitten. Gelukkig helpt de provincie ons nu met een bijdrage van € 300.000.’ Dit geld van de provincie maakt ook de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen mogelijk. En de verliezen van Viveste en de gemeente blijven nog binnen redelijke grenzen. Viveste en de gemeente krijgen ieder de helft van het geld van de provincie.

De kwaliteit van het gebied gaat er flink op vooruit door de nieuwbouwplannen
Er zitten tijdelijk maatschappelijke functies in de gebouwen van de vroegere bibliotheek en het postkantoor. Vooral de kringloopwinkels gebruiken deze gebouwen. Door dit tijdelijke gebruik, wordt  het gebied tussen de binnenstad en het Huis van de Gemeente steeds rommeliger. De nieuwbouw die hier straks komt, zorgt voor een flinke verbetering van dit gebied. De nieuwe woningen zijn voor verschillende groepen mensen. Naast betaalbare woningen komen er ook koopappartementen.

Viveste wil eind november overleggen met omwonenden
Batian Nieuwerth: ‘Wij zijn blij dat we met behulp van de provincie de ruil van de grond hebben kunnen vlot trekken. We werken samen met betrokkenen aan een plan waarin we aan de vraag van nieuwe betaalbare woningen gaan voldoen.’ Binnenkort ligt er een eerste ontwerp om over te praten. Dat ontwerp is voor het gebied van het kantoor van Viveste en de oude bibliotheek. In het ontwerp zijn mogelijk appartementen voor mensen die op zichzelf wonen in combinatie met zorg opgenomen. Ook wordt er gekeken naar een nieuwe vestiging voor Viveste. 

De gemeente kan nu aan de slag met plannen voor het gebied tot en met het Rabobankgebouw
De gemeente werkt de komende maanden aan een plan aan de kant van de Steenstraat. Het zou mooi zijn als het lukt hierin ook het gebouw van de Rabobank op te nemen. In dat geval komt dat deel van de Steenstraat er heel anders uit te zien. De gemeente denkt de ontwerpplannen op zijn vroegst begin 2021 met omwonenden te bespreken.