Houd de berichtgeving en de maatregelen die Viveste treft rondom het Coronavirus (COVID-19) via deze website in de gaten! U kunt alleen op afspraak bij onze balie terecht. Daardoor zien wij een toename in mails en telefoontjes. Soms duurt het daarom wat langer voordat u een reactie van ons ontvangt. Hiervoor vragen wij uw begrip!

Geen jaarlijkse huurverhoging voor sociale huurwoningen in 2021

25 maart 2021

Op 1 juli 2021 worden de huren van de sociale huurwoningen niet verhoogd. Er is ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging. De huren van vrije sector woningen worden wel verhoogd.

De huren worden bevroren
De huurverhoging van sociale huurwoningen gaat op 1 juli niet door. Dit heeft minister Ollongren voorgesteld op verzoek van de Tweede Kamer. Er vindt ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging plaats. Ook de huren van bergingen, garages en tuintjes worden niet verhoogd.

Huur vrije sector woningen wel verhoogd
Als u een zogenaamde vrije sector woning van ons huurt wordt uw huur wel verhoogd per 1 juli.

Alle huurders ontvangen een brief
Voor 1 mei ontvangen alle huurders van Viveste een brief.

Goed om te weten
Dit besluit komt boven op de Wet eenmalige huurverlaging, die in 2021 geldt

Veelgestelde vragen

Zit u in een situatie waardoor u moeite heeft de huur te betalen? U bent altijd welkom om dat met ons te bespreken. Neem gerust contact op voor een afspraak met onze consulenten van de huurincasso via huurincasso@viveste.nl. We kijken dan samen wat in uw situatie de beste oplossing is.

Dit is een huurwoning waarbij de kale aanvangshuurprijs (= huurprijs op de ingangsdatum van de huurovereenkomst) boven de toenmalige liberalisatiegrens lag. Voor huurovereenkomsten die in 2021 ingaan, is dat het geval als de kale aanvangshuurprijs hoger is dan € 752,33 per maand.

Tot nu toe was er geen wettelijk maximum voor de jaarlijkse huurverhoging van vrije sectorwoningen. Door het initiatiefwetsvoorstel van Tweede-Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is er de komende drie jaar wel een maximale toegestane huurstijging voor woningen in de vrije sector. Namelijk inflatie plus één procent. Wij hebben in onze huurcontracten opgenomen dat de huurverhoging is gebaseerd op de CPI (consumenten prijs index).

Per 1 juli 2021 verhogen wij de huren van tijdelijke huurcontracten, garages, bergingen, parkeerplaatsen en tuinen niet.
Uw huurtoeslag verandert niet. De huurtoeslag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast.

Op 23 maart 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel die het voor huurders van een vrije sectorwoning mogelijk maakt om geschillen over de huurverhoging voor te leggen aan de Huurcommissie. Dit moet nog nader uitgewerkt worden.

Kijk voor de laatste informatie op de website van de Huurcommissie www.huurcommissie.nl

Op een huurspecificatie vindt u de opbouw van uw maandelijkse huurkosten. Deze gebruikt u bijvoorbeeld voor het aanvragen van huurtoeslag. U ontvangt dit jaar geen huurspecificatie als u een sociale huurwoning huurt. Wilt u een huurspecificatie ontvangen dan kunt u die opvragen. Mail naar info@viveste.nl. Vergeet niet uw adres te vermelden.