Nieuwe regels voor verdeling sociale huurwoningen

1 juli 2019

Spelregels veranderen per 1 juli 2019

In de huisvestingsverordening staan de spelregels voor de verdeling van sociale huurwoningen. Wat betekent het voor uw inschrijving als deze spelregels wijzigen? Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Behoud inschrijfduur

Stel, u vindt een woning via WoningNet, maar u twijfelt of dit de woning is waarvoor u uw inschrijfduur wilt opgeven. Voor veel woningzoekenden een reden om de aanbieding te weigeren en verder te zoeken. Daarom verandert dit. Vanaf 1 juli krijgt u 75% van uw inschrijfduur terug als u een woning heeft gevonden. Om van deze regeling gebruik te maken schrijft u zich binnen een jaar opnieuw in en betaalt u de inschrijfkosten van €25.

De gemeenten en woningcorporaties hopen dat mensen door deze regeling eerder en vaker verhuizen. Zo komen er ook meer woningen vrij voor starters.

Overgangsregeling

Behoud inschrijfduur gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2019. Hebt u tussen 1 januari en 1 juli een woning geaccepteerd en u daarna opnieuw ingeschreven, dan hoeft u niets te doen. U krijgt automatisch 75% van uw oude inschrijfduur terug. Woningzoekenden die zich nog niet opnieuw hebben ingeschreven krijgen persoonlijk bericht. Bent u vóór 1 januari 2019 uitgeschreven, dan kunt u helaas geen aanspraak maken op het behoud van uw inschrijfduur.

Veelgestelde vragen

U kunt inderdaad alleen reageren op woningen in de regio Utrecht. Wilt u ook in andere regio’s reageren, dan moet u zich voor die regio's apart inschrijven.
Wanneer u de aangeboden woning weigert, dan wordt u alleen eerste kandidaat van de andere woning als die nog niet is aangeboden of wanneer de eerste kandidaat de woning weigert.