Uw huurwoning kopen

U bent huurder van Viveste, maar het is uw droom om een eigen woning te hebben. In sommige gevallen is het mogelijk om de woning die u huurt te kopen. Vul hieronder uw postcode en huisnummer in en zie direct of dit mogelijk is.

Zoek uw woning op postcode

Stap voor stap naar een eigen woning. Wat komt er allemaal bij kijken? Hieronder leest u de stappen die u doorloopt als u een huurwoning van Viveste wilt kopen.

Uw huurwoning kopen

 • Stap 1 | U heeft interesse in het kopen van uw huurwoning

  U heeft uw gegevens hierboven ingevuld en het is mogelijk om uw woning te kopen? Vul dan het antwoordformulier in.

 • Stap 2 | Oriënteren - U wilt graag vrijblijvend weten wat de mogelijkheden zijn

  Zodra we uw gegevens hebben ontvangen, laten we de waarde van de woning door een onafhankelijke taxateur bepalen. Zodra deze bekend is, neemt één van onze makelaars contact met u op.

  De makelaar stuurt u een aanbieding en geeft u een toelichting over alles waar u bij het kopen van een woning mee te maken krijgt. De makelaar helpt u graag met het maken van uw keuze.

 • Stap 3 | Financieel advies - U wilt weten of het kopen van een woning financieel bij u past

  Wilt u weten of het kopen van een woning financieel aantrekkelijk voor u is? Dan adviseren wij u een hypotheekadvies te vragen bij één of meer erkende hypotheekadviseurs.

  Er zijn websites waar u een eerste berekening kunt maken van wat u kunt lenen. Bijvoorbeeld met de rekenhulp van Vereniging Eigen Huis. U vindt daar ook allerlei handige informatie over het kopen van een woning.

 • Stap 4 | De concept koopovereenkomst - U besluit de woning te kopen

  U heeft zich goed laten informeren en u weet inmiddels dat het kopen van uw woning voor u financieel haalbaar is. U heeft besloten dat u de woning wilt kopen, en u maakt daarvoor een afspraak met de makelaar.

  De makelaar spreekt de gang van zaken rond de koop van de woning nog eens goed met u door. Daarna ontvangt u van hem een volledig ingevulde koopovereenkomst met een persoonlijke toelichting.


  In de overeenkomst bent u de koper en Viveste de verkoper. De makelaar is gemachtigd om namens Viveste de verkoop te regelen.

  De koopovereenkomst krijgt u mee naar huis. Dan kunt u het document rustig doorlezen. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met de makelaar. 

 • Stap 5 | De koopovereenkomst - Een officieel moment

  U bent het eens met de koopovereenkomst en u maakt een nieuwe afspraak met de makelaar. Voor de ondertekening van de overeenkomst. Die tekent u dan bij de makelaar op kantoor.

  Vanaf dat moment is de koop officieel. De makelaar stuurt daarna de ondertekende koopovereenkomst naar de notaris.

  In de koopovereenkomst staat altijd een ontbindende voorwaarde van financiering. Dat wil zeggen dat u, als u de financiering niet rond kunt krijgen, zonder kosten van de koop kunt afzien. In de overeenkomst staat hoe lang u de tijd heeft voor het afsluiten van uw hypotheek.

  Kan de koop niet doorgaan? Dan kunt u uw woning vanzelfsprekend gewoon blijven huren.

 • Stap 6 | Uw financiën regelen - U zorgt voor de hypotheek

  Met de getekende koopovereenkomst gaat u naar uw hypotheekadviseur om de financiering rond te maken. Hiervoor heeft u ongeveer 6 weken de tijd.

  Zodra de financiering in orde is, stuurt uw hypotheekadviseur de gegevens door naar de notaris. Ook dit moet binnen een vastgestelde termijn gebeuren.

 • Stap 7 | De notaris - U wordt definitief eigenaar

  Wanneer alle papieren van de makelaar en uw hypotheekadviseur binnen zijn, stelt de notaris de ‘concept akte van levering’ en de ‘concept hypotheekakte’ op. U ontvangt van hem een kopie van deze documenten. 

  U maakt daarna een afspraak met de notaris over het moment waarop de leveringsakte en de hypotheekakte gepasseerd worden. Passeren wil zeggen, dat de woning van eigenaar verandert.

  Wij adviseren u om vóór de datum waarop de leveringsakte passeert, de woning te verzekeren tegen brand- en stormschade.

  Vanaf de datum van overdracht halen wij uw woning uit onze huuradministratie en bent u geen huur meer verschuldigd. U betaalt vanaf dat moment de maandlast van uw hypotheek aan uw hypotheekgever. U mag op de datum van overdracht geen huurachterstanden hebben!

  Op de afgesproken datum tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. Op dat moment bent u eigenaar geworden van uw woning. Gefeliciteerd!